Van horeca naar SAP Academy

11 juli 2019 | leestijd: 3 minuten

Begonnen in een salesfunctie in een hotel, is Rik nu een rijzende ster bij SAP. Rik vertelt over zijn overstap naar de IT en zijn groeipad bij Paddls.

Hoe lang werk je al bij Paddls?

Ik ben eind juni 2018 begonnen bij Paddls, dus iets meer dan een jaar.

Wat heb je hiervoor gedaan?

Ik heb de Hoge Hotelschool gedaan en onderdeel van het afstuderen was het schrijven van een thesis. Dat deed ik voor de salesafdeling van een hotelketen. Na mijn afstuderen ben ik daar blijven werken in een buitendienst salesfunctie. Ik ben ca. 3 jaar B2B Sales Executive geweest.

Waarom ben je overgestapt naar Paddls?

De branche was leuk alleen redelijk traditioneel met weinig innovatie. Verder zijn hotels voor de zakelijke wereld een soort commodity geworden, dus je wordt hierdoor minder als serieuze gesprekspartner gezien. Dit is een natuurlijk gevolg vanwege de transformatie van het inkoopproces maar daardoor ging de uitdaging er voor mij steeds meer vanaf. Toen ben ik gaan nadenken wat ik wilde doen om mezelf verder te ontwikkelen. Sales vond en vind ik erg leuk. Ik heb gekeken naar een branche waar ik affiniteit mee had en dat was IT. Alleen had ik geen IT-ervaring. Via een bureau kwam ik toen een vacature van Paddls tegen voor een traject naar een binnendienst salesrol. Na het doorlopen van dit traject zou je, als het van beide kanten beviel, bij een IT-klant op locatie aan de slag gaan. Ik was direct enthousiast. Het leek me een mooie kans om als leek in de IT binnen te komen.

Hoe is je groeipad bij Paddls verlopen?

Ik ben als Inside Sales begonnen en werd vanaf week 1 getraind. Enerzijds kreeg ik de trainingen die iedere nieuwe medewerker krijgt. Anderzijds werd ik bijna dagelijks gecoacht door een senior collega. Zo werd ik snel op weg geholpen. Na 2 maanden werd ik Digital Demand Nurturing Agent (Business Development) bij SAP in Den Bosch.

Wat houdt je functie bij SAP precies in?

Bij SAP ben ik onderdeel van het Finance & Risk team. Dat wil zeggen dat we verantwoordelijk zijn voor alle SAP-oplossingen binnen het Finance domein. Ik volg leads op die gegenereerd zijn vanuit marketing campagnes. Deze converteer ik naar opportunities voor Sales. Verder voer ik eigen outbound campagnes uit. Bijvoorbeeld ‘VITO letter’ campagnes, social selling campagnes, evenementen of webinars. Ik bedenk ze, in samenspraak, werk ze uit en neem de uitvoering voor m’n rekening. Denk aan het maken en versturen van brieven, aan bellen, uitnodigingstrajecten en opvolging.

Wat vind je het leukste aan je werk?

Dat iedere dag anders is, omdat het zo groot en internationaal is. Toch is het ook, als je kijkt naar het team, heel gemoedelijk, klein en familiair. Het leuke is dat als het lukt en je haalt een mooie opportunity binnen, je echt de waardering krijgt van het team. Dat je hebt bijgedragen aan het verbeteren van specifieke processen bij de klant. Dat vind ik wel heel erg tof!

Wat heeft de overstap van hotel naar Paddls je gebracht?

De overstap is echt een springplank geweest om kennis te maken met de IT-wereld. En uiteraard het werken bij SAP. Als buitenstaander zonder ervaring in de IT was het anders niet gelukt om bij zo’n IT-speler te beginnen. En nu kan en mag ik de stap maken naar de SAP Academy en kom ik in dienst van SAP. In de Academy ga ik een traject doorlopen voor een buitendienst salesfunctie. Ik krijg straks 2x 6 weken een training in een global trainingscentrum in California!

Wat maakt het werken bij Paddls anders dan bij andere bedrijven?

Wat ik leuk vind aan Paddls is de relaxte sfeer, de vrijdagmiddagborrel, uitjes en korte lijnen. Paddls is persoonlijk, jong van organisatie en van geest. De collega’s zijn leuk. Ik ben de eerste maanden goed begeleid waardoor ik de zaken bij SAP snel kon oppakken en snel succesvol kon worden. Wat mij super geholpen heeft is dat er al een paar Paddls collega’s zaten bij SAP. Ondanks dat ik hen nog niet kende hebben ze me heel goed geholpen. Het Paddls-gevoel was er dus ook bij SAP.

Wat zou je willen zeggen tegen mensen die overwegen om hier te solliciteren?

Het is belangrijk dat je echt een goed doel voor ogen hebt en daar hard voor wil werken. Dan zie je ook dat je de support krijgt van Paddls om dingen mogelijk te maken voor je eigen leerpad.

 

Wil jij ook snel(ler) carrière maken?
Wil je ook doorgroeien in de sales en werken in een gezellig team? Bekijk dan snel onze vacatures! We zijn altijd op zoek naar nieuwe sales helden.

Auteur: Laura Straver
Marketing & Communicatie
Professional
Laura houdt zich graag bezig met tekst en beeld. Ze zorgt voor een professioneel (online) visitekaartje van Paddls.