Welke impact heeft de AVG-wetgeving op je marketing database?

18 juni 2019 | leestijd: 4 minuten

We spraken met Erwin Lima van Motion10 over de impact van de AVG-wetgeving op hun marketing database. Zijn de gevolgen van deze wetgeving groot of valt het mee? Is de lijst met benaderbare contacten van Motion10 geslonken? Hoe spelen zij in op de veranderingen in de wet? Is de database alweer aan het toenemen en hoe komt dat? Tot slot geeft Erwin drie tips voor organisaties die kampen met – de gevolgen van – een geslonken marketing database.

Impact op de marketing database van Motion10

Bij Motion10 viel het krimpen van de database na intrede van de AVG redelijk mee. Erwin vertelt ons dat ze een aantal opt-in mailings hebben gestuurd naar verschillende segmenten van hun marketinglijsten. Daarnaast is er een kleine bewustzijnscampagne uitgevoerd via onder andere social media. Verder hebben ze geen speciale actie ondernomen.

Wat ze wel hebben gemerkt bij Motion10 is dat de lijst met benaderbare contacten veel minder snel groeit. Eén van de belangrijkste doelen van de marketingafdeling is om een x-aantal leads af te leveren bij Sales.

“Deze leads komen onder andere voort uit de marketinglijsten met mensen waarmee wij vanuit marketing in contact staan. De database groeit momenteel minder snel, maar de organisatie groeit wel gewoon door. Daarom moet Sales meer deals maken en moeten wij meer leads afleveren. Als er dan een periode komt waarin het moeilijker is om een belangrijke KPI te halen, zoals je target voor het aantal leads, is dat wel lastig.”, licht Erwin toe.

Interne communicatie bij Motion10

Binnen Motion10 hebben collega’s eerst met elkaar samen gezeten zodat iedereen op zijn netvlies had wat de AVG inhield, om daarna tot een gezamenlijke visie te komen. Vervolgens zijn er gesprekken gevoerd met een juridisch partner. “Ik vind dat je er zelf ook wat van moet vinden. Het is niet alleen een wettelijk vraagstuk, maar ook een ethisch vraagstuk. Je moet jezelf de vraag stellen hoe je eigenlijk wil omgaan met klantdata.”

Motion10 heeft uiteindelijk een plan gemaakt en dit getoetst bij haar juridische partner. Op deze manier waren ze ervan verzekerd dat ze geen onnodig risico liepen.

Na de gezamenlijke gesprekken, is een andere afdeling met de bezem door de hele organisatie gegaan. Zij hebben alles wat de AVG raakt aangepakt, zoals processen, systemen en alle data. Ook hebben ze geregistreerd hoe Motion10 ermee omgaat, in een ‘AVG-register’.

Nadelige gevolgen van de AVG-wetgeving

Naast het minder hard groeien van de marketing database merkte Motion10 na invoering van de AVG verder een dip in twee belangrijke marketingdoelen: in de gemeten hoeveelheid bezoeken naar  hun webdomeinen en in de opt-ins. Waar in het verleden iemand die zijn gegevens achterliet al een opt-in was, is dat nu niet meer zomaar het geval.

Aanpak nadelige gevolgen

Om dit aan te pakken zijn Erwin en zijn collega’s in gesprek gegaan met elkaar en een juridisch adviseur over het cookie- en opt-in-beleid. Dit heeft ervoor gezorgd dat zij vrij snel weer iets gemakkelijker pseudo-anonieme cookies konden plaatsen, na akkoord van de bezoeker. Dit betekent dat bezoeken niet te herleiden zijn naar een persoon. Maar je kunt zo wel beter je website optimaliseren voor de algemene bezoeker.

Ook op de daling van de opt-ins moest actie ondernomen worden. Als eerste heeft het team van Erwin dit opgelost door de inschrijfformulieren zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. Dit heeft resultaat opgeleverd.

Verder zijn ze gestart met een re-engagement programma waarin ze slapende contacten benaderen met een eenmalig opt-in verzoek. Daarnaast kiest het team ervoor om bezoekers via hun webdomeinen te attenderen op de nieuwsbrief.

“Eerder werd deze doelgroep vooral naar whitepapers geleid. Nu richten we ons vooral op nieuwsbriefinschrijvingen. Zoals ik eerder al benoemde: een opt-in is niet zomaar een opt-in meer. Als iemand expliciet aangeeft de nieuwsbrief te willen ontvangen, is dat voor ons als bedrijf waardevoller en hebben we binnen de kaders van de AVG ook veel meer vrijheid om contact te onderhouden. Hierdoor zorgen we dat de database op niveau blijft, maar ook blijft groeien.”, vertelt Erwin.

Communicatie met klanten

Ook alle bestaande klanten zijn door Motion10 per mail ingelicht over wat er voor hen verandert. Klanten zijn dus geïnformeerd over de manier waarop de organisatie voortaan met hun gegevens omgaat, dat ze meer security mogen verwachten en dat ze het ook respecteren als iemand geen contact meer wil.

Tips voor jouw organisatie

Erwin heeft ons 3 tips gegeven:

  • Ga eens bij jezelf na: hoe vind je zelf dat je met data moet omgaan? Ga het gesprek intern en extern met je eigen klanten en stakeholders aan om tot een visie te komen. Gebruik dat als leidraad en de AVG-wet eigenlijk als een soort achterliggend framework dat kaders aangeeft. Maar laat dat niet je visie bepalen, bepaal die zelf!
  • Communiceer heel open en transparant met je klanten en stakeholders, maar ook intern. De kern van de wet van de AVG is dat je als bedrijf op een eerlijke manier omgaat met de data die je van mensen krijgt. Dus dat je mensen meer respecteert en dat ze weten wat er met hun data gebeurt, wat er mee kan gebeuren en waar ze eigenlijk akkoord voor geven. Maar belangrijk is ook dat je het respecteert als ze aangegeven uit je database te willen. Ik denk dat de transparantie eigenlijk het allerbelangrijkste is.
  • Denk als Marketingafdeling na over wat het betekent dat een opt-in die voor 25 mei 2018 nog wel een opt-in was, maar nu niet meer. Dat betekent dat je een andere tactische insteek moet zoeken, omdat je nu een ander type-opt-in nodig hebt om je werk goed te kunnen doen.


Hulp nodig bij je database?
We helpen je graag. Lees meer over onze Database services of bel ons op 076 – 800 60 00. We kunnen jou ook bellen. Laat dan een bel-mij-terug verzoek achter.