Carrièreswitch van Online Marketing naar Sales

25 juni 2020 | leestijd: 4 minuten

Collega Robin werkte in Online Marketing maar wilde graag meer leren over sales. Vanwege de doorgroeimogelijkheden richting mooie bedrijven zoals SAP en Google, koos hij Paddls als leerschool. Dat heeft Robin geen windeieren gelegd. Binnen enkele maanden werd hij al op een project geplaatst bij Google in Amsterdam.

Wanneer ben je begonnen bij Paddls?

Ik ben in oktober 2019 begonnen bij Paddls.

Wat heb je hiervoor gedaan?

Hiervoor heb ik gewerkt als Projectmanager, Online Marketeer en als Website Specialist bij verschillende organisaties in de online marketing.

Waarom heb je voor Paddls gekozen?

Ik heb voor Paddls gekozen omdat ik zag dat er veel doorgroeimogelijkheden zijn. Zo las ik in een blog dat er medewerkers overgenomen zijn door SAP. Ik vond het interessant dat je bij een ander bedrijf geplaatst kan worden, bijvoorbeeld bij Google. Dat was voor mij de trigger om bij Paddls te solliciteren. Daarnaast verwachtte ik ook dat Paddls mij meer over sales konden leren.

Welke functie heb je bij Paddls en wat houdt dat precies in?

Ik ben Executive Sales. Dat houdt in dat je op locatie geplaatst wordt bij klanten. Als Executive Sales dicht je het gat tussen Marketing en Sales en breng je die afdelingen dichter bij elkaar. Ik ben vooral bezig met het kwalificeren van marketing leads door middel van telefonische acquisitie, mailen, social media, database verrijking, het vullen en opvolgen van events etcetera. Zodra de kwalificatie voldoet aan de norm van Sales draag ik de lead of leads over aan Sales. Parallel hieraan ben ik ook bezig met ‘wishlist contacten’ van Sales, om ze in contact te brengen met organisaties die op hun verlanglijstje staan.

Paddls zag al snel de match met Google. Ik ben daar sneller terecht gekomen dan ik had kunnen hopen. Het project daar is net succesvol afgerond. Nu werk ik weer bij Paddls op kantoor, tot ik bij een andere klant geplaatst wordt.

Zag je ergens tegenop voordat je hier kwam werken?

Zeker. Ik vond het spannend of ik wel mee kon draaien en of de targets haalbaar zouden zijn, ook al heb ik commerciële functies gehad. Tijdens mijn sollicitatiegesprekken zijn die onzekerheden grotendeels weggenomen en door de maanden heen merkte ik dat de targets prima te halen waren.

Welke ambitie of doelen had je toen je hier binnenkwam? En nu?

De ambities die ik op dit moment heb liggen goed in lijn met de kernwaarden van Paddls. Bijvoorbeeld het in contact brengen van mensen die elkaar vervolgens weer kunnen helpen of het delen van kennis waardoor mensen kunnen ontwikkelen. Op langere termijn wil ik mezelf blijven ontwikkelen, nieuwe uitdagingen vinden. Ik zou het leuk vinden om mensen te begeleiden en te coachen. Dat hoeft niet per se in de sales te zijn.

Op welke prestatie ben je het meest trots?

Ik ben het meest trots op het feit dat ik een half jaar bij Google heb mogen werken en op de positieve reacties die ik daar heb ontvangen van collega’s. En op mijn bijdrage aan het creëren van opportunities, het zorgen van contact tussen mensen en op de relaties die ik heb opgebouwd. Sommige collega’s zijn vrienden geworden.

Wat moet je nou echt kunnen om de functie bij Google tot een succes te maken?

Op voorhand had ik al een bepaalde interesse in en passie voor Google. Ik was bekend met de producten die ze hebben. De cultuur wijkt af van de gemiddelde werkplek in Nederland. Er heerst een open cultuur met ruimte om te falen, te ontdekken en processen te verbeteren. Dat biedt ruimte voor je eigen manier van werken en dus ook je persoonlijke ontwikkeling.

Bij Google waren ze specifiek op zoek naar mensen die net iets ouder zijn en een bepaalde levenservaring hebben. Die vloeiend Engels spreken en schrijven. Je moet een open houding hebben ten opzichte van de mensen, processen en innovatieve ideeën. Er is geen ruimte voor grote ego’s en haantjesgedrag. Daar zat dan ook een match.

Hoe heeft Paddls daaraan kunnen bijdragen?

Ik had het geluk dat er al een collega van Paddls bij Google zat die mij de wandelgangen kon laten zien en zijn ervaring kon delen. Wat ik essentieel vind voor werken bij een klant vanuit Paddls is de Business Development Executive. Dat is de primaire contactpersoon voor de klant. Hij heeft zelf ook ervaring op dit vakgebied en kan zodanig uit eigen ervaring helpen. Ik kon veel met hem sparren. Hij kon goed zicht houden op het behalen van doelstellingen en samen met hem kon ik nieuwe maken.

Wat heeft de overstap naar Paddls je gebracht?

De stap van Projectmanager naar Sales heeft mij veel ontwikkeling gebracht op het gebied van communiceren, wat ook weer goed is voor mijn eigen ontwikkeling. Het was een bewuste keuze om het onbekende van sales aan te gaan, om uit m’n comfort zone te stappen.

Voldoet Paddls aan de verwachtingen die je had voordat je begon?

Wat me het meest verraste was dat de stap naar Google sneller ging dan verwacht. En dat het behalen van targets voor opdrachtgevers makkelijker ging dan verwacht. Verder zijn het beeld, de doelstellingen en de gedachte dat ik hier voor langere termijn blijf, er nog steeds.

Paddls heeft me vaker verrast, bijvoorbeeld toen we tijdens het 10-jarig bestaan met een hele bus naar een musical gingen. Daarnaast hebben we ook eens een leuke pubquiz gedaan. De gezelligheid heeft me wel verrast. Vanaf de eerste dag was het duidelijk dat collega’s leuk met elkaar omgaan. Het tafeltennissen breekt het ijs op een eerste dag ook makkelijk.

Wat maakt het werken bij Paddls anders dan bij andere bedrijven?

Ik weet zeker dat iedereen bij Paddls een of meerdere collega’s heeft die het werk leuker en makkelijker maken, maar die ook iets uit jezelf weten te halen. Van de Business Development Executives krijg je natuurlijk coaching, maar collega’s onderling stimuleren elkaar ook.

Wat zou je willen zeggen tegen mensen die overwegen om hier te solliciteren?

Doen! Lees je goed in in de organisatie en kijk of deze bij jou past. Lees ook de blogs ?

 

Wil jij ook snel(ler) carrière maken?
Wil je ook doorgroeien in de sales en werken in een gezellig team? Bekijk dan snel onze vacatures! We zijn altijd op zoek naar nieuwe sales helden.