Mijn visie: een gelijkwaardig, hecht en transparant team!

5 april 2017

Vorig jaar september heb ik de mogelijkheid gekregen om te gaan ondernemen bij mijn werkgever. Ik mag een ‘eigen’ team gaan bouwen. Supervet! Zelf ben ik al 4 jaar onderdeel van ‘ons team’, maar nu mag ik het zelf vorm gaan geven. BAMM, direct mijn hoofd vol vragen en zorgen…Wat voor team wil ik wegzetten? In wat voor team zou ik zelf graag functioneren? Wat verwacht het team van mij? Waar moet ik beginnen dan? Etc. etc. etc. …

Zelfreflectie

Ik begin eerst maar eens met een reflectie moment. Met welke “manier van zijn” ben ik tevreden en gelukkig? Als ik ook maar een schrijntje aandeel heb in de ontwikkeling en gemoedsrust van mijn collega’s, dan geeft mij dat al de energie die er voor mij toe doet. Als ik mij druk maak over de commerciële pijplijn, de capaciteitsoverzichten, de druk van mijn agenda, de commerciële targets van mijn opdrachtgevers en noem er nog maar een paar op, ervaar ik niet de vrijheid in mijn hoofd om de ontwikkeling, potentie en persoonlijkheid van mijn collega’s te zien. Natuurlijk moet ik mij bezighouden met alles wat er bij komt kijken qua operationele taken en processen, maar dat is ‘part of the deal’. Dit mag geen belemmering zijn in hoe ik als mens wil functioneren. Stap één is voor mij dus om deze taken te accepteren, evalueren en reflecteren, het niet te zien als bottleneck maar als ‘the next thing to solve’.

Peace of mind

De mooiste dingen ontstaan ook altijd vanuit die vrijheid. Dat wil ik voor mijn team! Dus in plaats van het krampachtig sturen op conversies en iedereen opdringen met een bewijsdrang, ga ik het eens heel anders doen. Zonder uitzondering. Iedereen in mijn team werkt om zichzelf te ontwikkelen en om het gewoon leuk te hebben met elkaar; daardoor successen te behalen en echt meerwaarde leveren aan onze opdrachtgevers. Ik ga het mogelijk maken dat iedereen in die context mag functioneren en samenwerken met elkaar.

De doelstelling? Een gelijkwaardig, hecht en transparant team.

Gelijkwaardig, hecht en transparant

Wij leveren verschillende diensten o.b.v. telemarketing werkzaamheden. Vaak een springplank voor jonge commerciële tijgers die ervaring op willen doen qua commercie, inside sales en projectmanagement om zich klaar te stomen voor de volgende stap, maar ook zeker een club die onze mensen bij serieuze opdrachtgevers kan plaatsen en al op hoog niveau mee kunnen. De ruimte is er dus voor de mensen om zich vanuit die vrijheid te ontwikkelen.

De 3 pijlers die ik in mijn doelstelling heb staan zijn Gelijkwaardig, Hecht en Transparant.

Samen (willen) werken is key. Niet opleggen, maar faciliteren. Ons grootste goed binnen Paddls is de doorgroei die medewerkers mogen doormaken en daardoor ook langer bij ons blijven werken. Om die reden heb ik in mijn plan ruim gebudgetteerd op doorgroeifuncties, zodat iedereen de kans krijgt om zijn of haar ‘next-level’ te bereiken. Vanuit die mogelijkheid heb ik een proces opgezet, waarin iedereen samen voor de opdrachtgever mag werken.

Doorgroei

Het gros van ons team start als Executive Marketeer. Dit is onze instapfunctie, waarin mensen ongeacht hun ervaring de eerste kneepjes van ons vak kunnen leren. Voor zowel onze klanten als onze medewerkers een ideale eerste stap om laagdrempelig kennis te maken met onze expertise.

Het oordeel dat mensen vaak hebben, is dat ze bij het woord telemarketing al gauw denken: ‘’Oh, een soort callcenter werk, een beetje sec mensen bellen…’’ Niets is minder waar. Onze mensen halen hun energie uit het voeren van inhoudelijke gesprekken op management- en directieniveau. Het betreft vaak proposities voor de grootste ICT-leveranciers, waarin de communicatiekwaliteit van gelijkwaardig kaliber dient te zijn. Gerelateerd aan deze kwaliteit moet je ook echt goed kunnen luisteren en de problematiek van die markt begrijpen om tot een gesprek te komen.

Persoonlijke ontwikkeling

Om deze competenties eigen te maken, hebben we een ontwikkelingsprogramma opgesteld. Gesprekken worden beoordeelt middels een beoordelingsformulier van circa 50 punten, waarin de gesprekken gecontroleerd worden, door de marketeer samen met hun Projectmanager, op verschillende gesprekstechnieken en onderdelen. Vervolgens wordt dit besproken in periodieke voortgangsgesprekken. Hierdoor hebben we ondervonden dat Marketeers onze expertise snel onder de knie krijgen en we iemand binnen een relatief korte periode up-and-running kunnen krijgen.

Inzicht en rapportage

Om mensen vanuit die rol verder te ontwikkelen hebben ze inzicht nodig in de rapportage. Welke input is geleverd? Waarom werkt iets wel of niet? Klopt de connectie tussen de doelgroep en de propositie? Als ze dit in kaart hebben leren ze om te communiceren vanuit leiderschap, in voorstellen. Middels een doorgroeitraject van een aantal maanden zijn onze marketeers in staat om deze analytische competenties toe te passen en hebben ze een track-record opgebouwd op een significant aantal verschillende opdrachten en klanten. Na het succesvol afronden van dit traject zijn ze doorontwikkeld naar salesmarkeer; een specialist op het gebied van leadgeneratie.

Daarvandaan is er de mogelijkheid om intern door te groeien naar een Allround Sales Marketeer rol; troubleshooter op de meest uitdagende projecten, ofwel een rol als Projectmanager. Dit neemt in de praktijk vaak een aantal jaar in beslag, om te ontdekken welke stap de juiste zal zijn voor het individu.

Uitvliegen

Afgelopen jaar hebben we het inzicht gekregen dat de doorgroei van onze mensen niet altijd intern hoeft plaats te vinden. Als men extern kan door ontwikkelen, is dat ook prima: het gaat tenslotte om de ambitie van een van onze mensen. Vandaar dat we de mogelijkheid hebben gecreëerd om mensen te insourcen of te plaatsen bij een opdrachtgever om op deze manier weer een stapje dichterbij te komen bij het ‘next level’ van de persoon. Als een opdrachtgever dan na een bepaalde periode uitspreekt dat hij onze collega graag wil overnemen – ofwel iemand vindt een andere baan – dan weet ik dat we er alles aan gedaan hebben om dat samen mogelijk te maken. Tof!

Eerste bevindingen

Door met elkaar de dialoog aan te gaan over het proces ontstond al direct een mate van rust in de organisatie. Puur alleen al vanwege de interesse in de persoonlijke ontwikkeling van onze mensen. Als ik dan nu zie dat we iedere dag tijdens de lunch met een club van ongeveer 15 collega’s samen naar de AH lopen voor boodschappen, vervolgens met zijn allen gezellig zitten te eten in de kantine en iedereen heeft het leuk met elkaar, dan is DAT de organisatie waar ik onderdeel van wil zijn. Aandacht voor het individu, samenwerken, persoonlijke ontwikkeling en het delen van ervaringen, successen en zorgen. Ik durf mijn handen in het vuur te steken dat het uiteindelijk ook veel zal opleveren voor de organisatie!

Bevindingen van onze klanten

Nu kan het natuurlijk zijn dat je dit leest en denkt: ‘’Ja goed verhaal, maar leeft het ook zo?’’ Een van onze relaties, waar wij al jarenlang voor werken, geeft letterlijk aan in referentiegesprekken dat onze kracht zit in het lang vasthouden van ons personeel. Dat om deze reden de kennis ook in de organisatie blijft en dat we altijd in voorstellen communiceren. En niet op de laatste plaats, dat we een partner zijn die: “…voor ons gevoel er alles aan gedaan heeft om het tot een succes te maken. Met zo’n partij willen wij samenwerken.”

Als ik dat meeneem, samen met de feedback die ik krijg vanuit ons team – dat ze blij zijn met de aandacht en mogelijkheden die er zijn – dan durf ik de conclusie te trekken dat we inderdaad een hecht, transparant en gelijkwaardig team hebben!

Met zo’n partij willen wij samenwerken.

Auteur: Richard de Jong
Businessunit Manager
Leadkwalificatie
Richard wordt blij van goed gekwalificeerde leads en een hoog leadscoringspercentage. Daarmee maakt zijn team onze klanten blij.